Minitab 19 ilmestyi 5.6.2019. Minitab on tilastollinen ohjelmistopaketti, joka tarjoaa työkaluja datan analysointiin ja järkevien ratkaisujen löytämiseen hankalimmissakin liiketoimintaongelmissa tilastollisten työkalujen avulla. Minitab 19 -version uudet ominaisuudet tarjoavat parempia päätöksentekomahdollisuuksia olipa tilastollinen taustasi vasta-alkaja tai edistyneempi käyttäjä.

Kuva 1. Minitab 19 -version uudet ominaisuudet pähkinänkuoressa.

Ulkoasu ja käytettävyys

Ulkoasu ja käytettävyys muuttuivat yllättävän paljon aiempiin versioihin verrattuna. Isona muutoksena lienee liikkuminen Minitabissa ja ns. project managerin poistuminen. Minitab 19 -versiossa on yksinkertaistettu uusi käyttöliittymä ja navigointi sekä paremmin organisoitu työtila. Analyysien tulokset ovat nähtävissä yhdellä kertaa aiempien erillisten ikkunoiden sijaan. Analyysien vertailu ja työn joustavampi organisointi on nyt helpompaa.

Kuva 2. Yleisnäkymä: Minitab 19

Toiminnallisuutta on parannettu ja selkeyden vuoksi Editor, Tools ja Window -valikot on poistettu. File -valikosta löytyvät nyt: Options, Related Documents, Manage Profiles, File Security ja Run an Exec. Historia ja Command Line löytyvät nyt View -valikosta ja tulevat ruudulle omana ruutunaan. Komentokieli ja historia on yhdistetty samalle ruudulle, jotta makrojen luominen helpottuu.

Datalomakkeet (worksheet) ovat nyt omilla välilehdillään Excelistä tuttuun tapaan. Worksheettien toiminnallisuudet löytyvät hiiren toisen napin takaa.

Kuva 3. Worksheetit

Output pane korvaa session -ikkunan. Se sisältää sekä session -ikkunan ulostulon että graafit. Erillisiä ikkunoita ei enää ole. Worksheetin nimi seuraa tulosten mukana. Indikaattori kertoo selkeästi otsikon alla, jos tulos ei ole nykyisestä datasta. Oikealla hiiren napilla pääsee kätevästi context -menuun, josta löytyy visualisointiin ja mukauttamiseen liittyviä työkaluja sekä graafeille että tilastollisille tuloksille.

Kuva 4. Output pane

Toiminnallisuuksien parannuksia

Graafin päivittäminen datan muuttuessa on nyt mahdollista myös graafisella yhteenvedolle, paretolle, kyvykkyysanalyysille ja todennäköisyyskuvalle. Näiden päivitys ei aiemmin ollut mahdollista vaan oli aina luotava uusi analyysi.

Uusi Navigator (joka näkyy yleiskuvassa vasemmalla) hallitsee ja organisoi projektiasi. Sen voit pitää näkösällä kokoajan tai sulkea.

Kuva 5. Navigator

Uusi Split View mahdollistaa näkymän jakamisen kahteen osaan ja tulosten vertailun kätevästi. Pääset siihen klikkaamalla oikealla hiiren napilla tulosta ja valitsemalla Split View.

Kuva 6. Split View

Tilastollisia lisäyksiä

Korrelaatioanalyysit näkyvät nyt myös matriisikuvassa. Regressioanalyysiin on lisätty pareto, joka näyttää merkittävät vaikutukset. Binäärivasteen (esim. hyvä/huono) analysointi on nyt mahdollista koesuunnitelmissa (Factorial, Screening ja Responce Surface kokeissa). Kyvykkyysanalyysi on saanut lisäyksiä mm. luottamusvälien esittämiseen.

Uudet tiedostomuodot

Uudet tiedostomuodot vaativat uudet tiedostopäätteet. Projektitiedostot (.MPJ) ovat nyt .MPX ja worksheet tiedostot (.MTW) ovat nyt .MWX. Minitab 19 avaa projekteja ja worksheettejä Minitab 16 -versiosta lähtien.

Suorituskykyparannuksia

Minitab 19 on saatavissa nyt 64-bittisenä. Mallinnus on nyt paljon nopeampaa, esimerkiksi erilaiset regressioanalyysit tulevat lähes kaksikertaa nopeammin kuin aiemmin. Excel -tiedostot aukeavat nopeammin. Graafit valmistuvat viisi kertaa nopeammin kuin aiemmin.

MacOS -versio

Mielenkiinnolla myös odotan Minitabia viimeinkin mäkkeihin. MacOS version pitäisi ilmestyä heinäkuussa 2019. Tämä on ainakin meille erittäin odotettu parannus.

Otetaan uusi versio haltuun!

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tämä lomake on suojattu Google reCAPTCHA:lla. Lue tietosuojaseloste ja käyttöehdot.

Tilaa uutiskirje

Liity postituslistalle ja saat uusimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi.