Keitä ovat Master Black Belt?

MASTER BLACK BELTIT TARJOAVAT valmennusta ja apua Black Belteille. Heillä on erittäin vahva tilastollisten menetelmien osaamistaso ja he taitavat muutosjohtamisen. Yleensä he ovat peruskoulutukseltaan tohtoreita tai erittäin kokeneita laadun ja tilastotieteen ammattilaisia. He ovat saaneet Black Belt -koulutuksen ja toimineet Black Belt -roolissa pitkään työuransa aikana.

Maailmalla Master Black Beltejä on tyypillisesti yksi kymmentä Black Beltiä kohden. Master Black Beltit hallitsevat teknisen Lean Six Sigma -ohjelman johtamisen ja antavat ammattitaitoaan projektin valintaan, projektin toteuttamiseen ja suunnitteluun sekä laajempaan liiketoiminta-analyysiin. Pienemmissä organisaatioissa Master Black Beltinä käytetään usein ulkopuolisia asiantuntijoita.

Master Black Belt on mentori, kouluttaja, Black Beltien ja koko muun organisaation ohjaaja ja valmentaja. Hän johtaa koko organisaation vaadittavaan Lean Six Sigma -osaamistasoon. Hänellä on todistettu Lean Six Sigma -tekniikan pätevyys, mentorointi- tai konsultointitaito ja kyky soveltaa metodiikkaa funktioihin ja liiketoimintaprosesseihin. Hän kehittää ja toteuttaa erimuotoisia koulutustapahtumia ja verkottuu muiden Lean Six Sigma -organisaatioiden kanssa.

Master Black Belt on yleensä keskusorganisaation resurssi ja jäsen johtoryhmässä, jolle raportoi. Hän käyttää 100 %:sti aikansa Lean Six Sigmaan.

Master Black Beltit tarjoavat valmennusta ja mentorointia tai konsultointia Black Belteille sekä myös Green Belteille, jotka työskentelevät erilaisten projektien parissa. MBB:t ovat todellisia Lean Six Sigman analyyttisten työkalujen eksperttejä, joilla on yleensä erityisen korkea osaamistaso sekä insinööritietotaito ja lisäksi liiketoiminnan ymmärrystä ja taitoa. Joissain organisaatioissa MBB:t esittävät lähinnä organisaation muutosagentin roolia, auttaen Lean Six Sigma -menetelmän ja ratkaisujen promovoinnissa. MBB:t saattavat myös tulla osa-aikaisina kouluttajina muista yrityksistä. Suomessa yrityskohtaiset Master Black Beltit ovat toistaiseksi vielä harvinaisia, koska Suomen yritykset ovat kansainvälisesti pieniä eivätkä omaa itsenäisiä kehitys- ja koulutusorganisaatioita. Suomessa MBB:t muodostunevat yrityksen ulkopuolisista Lean Six Sigmaa tutkivista, kehittävistä ja opettavista henkilöistä ja organisaatioista.

Lean Six Sigma Champion

Jatka lukemista – tutustu Championin rooliin

Championit ovat liikkeenjohtajia, jotka varmistavat, että organisatoriset systeemit tukevat Lean Six Sigma -hankkeita

Lue lisää

Tilaa uutiskirje

Liity postituslistalle ja saat ajankohtaista tietoa Lean Six Sigmasta ja laatutekniikoista sekä laadun kehittämisestä suoraan sähköpostiisi.